You are currently viewing Ružno pače je nadmašilo očekivanja

Ružno pače je nadmašilo očekivanja

U Zrenjaninskom pozorštu “Toša Jovanović” odigrala se dečija predstava “Ružno pače”. Dramatizaciju teksta pisao je Uglješa Šajtinac. Iza ovog projekta stoji tim stručnjaka i umetnika. Mogu slobodno da kažem projekta, jer su za potrebe ove predstave dva ipo meseca pravljene 22 lutke sa kojima je kasnije vežbao i radio čitav glumački ansambl.

Nije mala stvar biti mali deo izrade lutaka koje su osvojile čak dve nagrade. 2013. – Nagrada za scenografiju i lutke na 63. festivalu profesionalnih pozorišta Vojvodine. 2013. – Nagrada za scenografiju i lutke na 63. festivalu profesionalnih pozorišta Vojvodine. Zatim je usledila i izložba. 2015. – Izložba lutaka i scenografije u Bugarskoj .

Mi smo imali čast da pravimo stopala za lutke. Naše pletivo od rogoza je takodje, uz druge prirodne materijale, činilo sastavni deo za tela lutaka. Ovom predstavom rogoz je dobio upotrebu i u primenjenoj umetnosti.

Intervju

Ova prava umetnička dela satkana su od mašte i vizije Blagoveste Vasileve. Našli smo se sa kreatorkom lutaka da se prisetimo zajedničkog rada i saznamo više o specifičnosti predstave.

 “Ideja da scenografija i lutke budu od prirodnih materijala je nastala dok sam čitala tekst. Sa rediteljkom sam se brzo dogovorila jer je bila vrlo sličnog mišljenja. A onda je ceo tim pozorišta počeo da traga za adekvatnim materijalima. Prvo smo na poklon dobili trsku od koje je napravljena scenografija. Zatim smo nabavljali razne korpice od pruća. Polako su nastajale lutke a da nismo znali šta je sledeće i kuda nas to vodi. Onda smo našli vas na internetu. Napravili ste mi stopala prema crtežu u razmeri 1:1. Nisam znala kakav će biti ishod, ali ispalo je odlično. Rogoz je dao i težinu, tako da su gledaoci imali utisak da su pokreti lutaka stvarni, a ne da lebde. Koristili smo još i kanap, jutu, perije, trakice od satena, drvo u raznim oblicima i sve vrste vašeg pletiva. Karakter i ljudske osobine sam lutkama dala uz pomoć predmeta koji nama nešto znače, kao što sat pretstavlja vreme. Poklopci za šerpe, naočare za vid, naočare za plivanje, četke za kosu, to su bile njihove oči.”

Na kraju Blagovesta je sa ponosom otkrila da Šajtinac nije krio oduševljenje celog projekta: “Nisam zamišljao ovako dok sam pisao, ali ovo je nadmašilo moja očekivanja.”

Na kraju je ružno pače našlo svoje mesto pod suncem, jer nije važno iz kog smo gnezda, već šta nosimo u sebi.

Premijera predstave Ružno Pače februar 2013. godine. Tekst: Uglješa Šajtinac. Reditelj: Irena Tot. Scenografija i kreacija lutaka: Blagovesta Vasileva. Tehnička izrada lutaka: Tibor Farago. Muzika: Aleksandar Popović. Glumci: Ceo glumački ansambl lutkarske scene naorodnog pozorišta Toša Jovanović iz Zrenjanina.


Fotografije stopala na lutkama iz naše arhive:


Pročitajte i o drugim kostimima koje smo pravili. Pogledajte naše proizvode, i slobodno nas kontaktirajte ako Vam se nešto dopada.

Оставите одговор