You are currently viewing Veliki umetnici su inspirisani rogozom

Veliki umetnici su inspirisani rogozom

U januaru 2018. godine dobili smo poziv da učestvujemo u još jednoj pozorišnoj predstavi. Izazov koji je pred nas postavila kostimograf Tatjana Radišić za predstavu “Kad bi Sombor bio Holivud”, su korseti za uloge Andjela i Kralja, kao i krila za uloge Andjela i Djavola. Kostimi sa pletenim detaljima od rogoza, ponovo su zaigrali, ali ovog puta u svetu odraslih. Nije bilo lako za prvi put, ali je bilo vrlo interesantno.

Intervju

O čemu se radi u predstavi? – Predstava je inspirisana dramom “Kad bi Sombor bio Holivud” Radoslava Zlatana Dorića. Priča je o čuvenom Ernestu Bošnjaku za kojeg se, osim da je bio prvi jugoslovenski kinematograf, priča i da je izmislio švenk kadar . Predstava govori o jednoj maloj zatucanoj, malogradjanskoj sredini koja ne prepoznaje i unistava sanjare koji prevazilaze okvire sredine u kojoj žive.

Kako ste se odlučili za takav tip kostima?  – Odluka da napravim baš ovakve kostime inspirisana je podnevljem u kom se desava sama radnja, Vojvodinom. Iz nje potiče Ernest Bošnjak .  S’obzirom da nije postojala podrška vlasti, vodili smo se činjenicom da su sve svoje kostime, rekvizitu, scenografiju morali da prave sami od materijala koji ih okruzuju. Tako smo dosli i do rogoza, trske, tikvica,veza, tkanja…

Kako se razvijao projekat i ko je sve u njemu učestvovao? – Predstava „ Kad bi Sombor bio Holivud“ se jako brzo razvijala i još brze desila, u roku od mesec dana u Narodnom pozorištu u Somboru. Reditelj predstave: Kokan Mladenović. Scenograf: Marija Kalabić. Koreograf: Andreja Kulešević. Kompozitor: Irena Popović Dragović. Naravno i armija ljudi iza scene bez kojih se projekat nikada ne bi desio krojači, modisti, sminkeri, garderoberi..

Mi smo ponosni kada je naše pletivo od rogoza inspiracija velikim umetnicima. I Tatjana ističe da je ponosna “na svaki projekat u kom upotrebljava neke nove materijale koji nisu jednostavni za savladati i upotrebljavati na sceni a opet da su toliko efektni i egzotični. “


Kostimi koji smo pravili za dečiju predstavu su takodje vrlo interesantni. Pogledajte sve naše proizvode, i slobodno nas kontaktirajte ako Vam se nešto dopada.

Оставите одговор