You are currently viewing Gala Borović: kolekcija Fado

Gala Borović: kolekcija Fado

Intervju

Gala Borović je sa 23. godine prikazala javnosti svoju “sudbinu”: Kolekcija Fado simboliše jednu od bitnijih prekretnica u mom radu. Ova diplomska kolekcija mi je omogućila da razumem kojim putem ću se razvijati kao dizajner. Ja sebe u većini slučajeva ne definišem striktno kao dizajnera već kao spontanog kreativca koji svoje lične vizije, iskustva i maštu prezentuje kroz odeću. Uvek sam bila naklonjena ka likovnim umetnostima i nastojala sam da svoje kreacije stvaram kroz ljubav prema crtanju i slikanju. Fado je jedna kompaktna celina koja kao takva predstavlja sve što je imaginarno, nedostižno i smešteno daleko od realnosti. Sebe oduvek vidim kao sanjara koji konstanto luta i jedan od glavnih ciljeva mi je bio da ova kolekcija odiše baš takvom energijom.

DIY projekat – specijalna obuća

Kolekcija Fado zahtevala je specijalnu obuću „koja će zajedno sa odećom stvoriti moćan utisak kod gledaoca.“  Tako je Gala došla u Zrenjanin u našu radionicu sa odredjenim željama vezanim za dizajn same obuće. Počeli smo sa izradom. Gala nije samo nadgledala proces izrade već je u njemu u potpunosti i učestvovala. – “Radili smo na obući koja je imala trostruko naslaganu platformu i ja sam na ovaj proizvod gledala kao na skulpturu koja je odlično komunicirala sa ostatkom kolekcije. Proces rada pomoću koga se ovakva jedna cipela stvara oduzima dosta vremena, strpljenja i zahteva poseban tretman i ljubav prema poslu koji se obavlja. Ovakav način rada sam potpuno poistovetila sa procesom stvaranja odeće koju ja kreiram što me je potpuno uverilo da će ova kolaboracija biti uspešna.“

Za nas je to bio izazov. Do tada nismo radili obuću sa tako velikom platformom, jer nije funkcionalna. Tako je ostalo i danas. Obuću sa platformom, koja je udobna za nošenje pravimo sa jednim ili duplim djonom najviše, sa mogućnošću dodavanja i pete. A za potrebe revija i umetničkih slikanja, mogućnosti su daleko veće.

Gala je diplomirala na Fakultetu primenjenih umetnosti. Kao master student programa Savremenog Odevanja, kreirala je još jednu kolekciju pod nazivom “1986”, gde je inspiraciju našla u seriji dokumentarnih fotografija pod nazivom “Putnici novog vremena”. Trenutno se nalazi u Holandiji, na drugoj godini Mastera na odseku modnog dizajna u okviru umetničke Akademije ArtEZ Hogeschool voor de kunsten. Priprema novu kolekciju za koju kaže “da predstavlja kulminaciju njenog dosadašnjeg iskustva I očekuje da sav uložem trud bude prikazan na eksplicitno energičan način.”

Kolekcija Fado, 2013. godina

Dizajner: Gala Borović. Fotofrafija: Senja Vild. Asistent: Senka Kljakić. Modeli: Isidora Ljubinković//Milica Baltovski. Hairstyle: Dragoljub Vujčić. Make up: Aleksandra Milanović. Obuća: Gala Borović u saradnji sa Rush Stuff/Pleteni Proizvodi. Lokacija : KPGT Beograd


Pogledajte kako pletena obuća može biti interesantna, koje sve proizvode pravimo, i slobodno nas kontaktirajte .

Оставите одговор