You are currently viewing Pletene stolice na slikama čuvenog Van Goga

Pletene stolice na slikama čuvenog Van Goga

U maju 1888. godine, Van Gog je iznajmio četiri sobe u kući u Arlesu (Francuska), poznatijoj kao „The Yellow House“. Zauzeo je dve velike sobe u prizemlju za slikarski atelje, zatim kuhinju, i dve manje sobe na prvom spratu. U jednoj sobi je boravio Paul Gauguin nekoliko meseci. Druga soba je bila spavaća soba Van Goga sve do njegove smrti.

Bedroom in Arles

Vinsent je bio jako uzbudjen zbog preseljenja u kuću u Arlesu. Kupio je nov nameštaj i dok je čekao Gauguina naslikao je preko 50 slika. Njima je dekorisao zidove prostorija a inspiracija su mu bili novi komadi nameštaja. Tako su nastale poznate slike kao što su „Bedroom in Arles“, Van Gogova spavaća soba i „Van Gog’s chair“, slika stolice iz spavaće sobe.

pletene stolice na slikama van goga

Van Gogs chair

Pletena stolica sa lulom i duvanom je detalj nameštaja iz Vinsentove spavaće sobe. Slika je jednostavna, sa sunčevim zracima koji je obasjavaju. Slikana je preko dana. Na njoj preovladavaju svetlo žute nijanse. Nastala je u decembru 1888. godine na platnu koje je Gauguin doneo sa sobom. Smeštena je u Nacionalnoj Galeriji u Londonu. Dominantna žuta boja kasnije je postala simbol Vinsentovih slika.

Rustična drvena stolica sa pletenim sedištem stoji na podu od pločica. Naslikao ju je dve godine pred smrt. Inteligentan i sposoban čovek za koga kažu da je patio od depresije, uzeo je četkicu i platno u ruke prvi put u 28oj godini. Drvena stolica sa zlatnom refleksijom, oštrim i preciznim uglovima, ostavlja osećaj nedovršenosti, jer niko ne sedi na njoj.

Slika koja se najviše analizirala i opisivala, Van Gogova stolica, predstavlja pravo umetničko delo. Neverovatno je da od svih materijala, sedište bude pleteno baš nekom vrstom morske trave.

pletene stolice van gog

Naše radove sa pletenim stolicama možete pogledati ovde. Ukoliko imate stolicu kojoj je potrebna popravka sedišta možete nas kontaktirati.

Оставите одговор